Station Kalmthout

Terug naar de stationspagina
1927 1940 1970 1990 2010

Het stationsgebouw

Bij de aanleg van spoorlijn 12 kreeg naast Antwerpen, Ekeren, Kapellen en Essen ook Kalmthout een station. Het stationsgebouw werd in 1854 opgetrokken. In dit gebouw was er naast een wachtzaal voor de reizigers ook de woning van de stationschef. Na aandringen van het gemeentebestuur, werd in 1866 het station uitgebreid met twee bijgebouwen. Zo was er voldoende wachtruimte voor de talrijke arbeiders en reizigers.

Het eerste station van Kalmthout omstreeks 1870. Met dank aan het gemeentearchief van Kalmthout.

In 1897 werd het huidige stationsgebouw opgetrokken. Het gebouw is van het type R5, een standaard stationstype uit de periode 1881- 1895 van de staatsspoorwegen. Het bestond uit een hoofdgebouw met twee bijgebouwen. Met R5 wordt bedoelt dat de lange vleugel, gezien van de straatzijde, zich aan de rechterkant van het gebouw bevindt, aan de kant van de Statiestraat. Deze vleugel wordt gebruikt als wachtzaal voor de reizigers. In het hoofdgebouw werd het bureau en de woonst van de stationschef ondergebracht. Het tweede bijgebouw bestond uit een keuken, washuis en "koer".

Klik op het plan voor extra beeldmateriaal!

Het stationsgebouw op 4 juli 1982. Bemerk links op de foto de oude overwegsignalisatie. Met dank aan Willy Henderikx voor het gebruik van de foto.

Het stationsgebouw van Kalmthout in de jaren '80.

Het gebouw werd afgebroken tijdens de grondige renovatie van het station in 2006.

Bronnen