Station Sint Mariaburg

Omdat veel stedelingen om zich te ontspannen naar de Ekerse bossen trokken werd er smalspoortrammetje ingelegd tussen het station van Ekeren en de bossen, om zo de passagiersstroom vlotter te laten verlopen. Omdat veel sinjoren zich in het gehucht Sint- Mariaburg vestigde besloot in 1933, de NMBS om de stopplaats "St.-Mariaburg" in te lassen aan "de Schriek". Sinds 1935 werd de halte officieel in gebruik genomen. Men moest dus niet meer naar Ekeren-statie gaan.
Hierboven rijd de beneluxtrein 1185 richting Antwerpen-Centraal door het station van St. Mariaburg.
Op 21 september 1990 werd Sint-Mariaburg opgeschrikt door de politie. De inwoners moesten rond vijf uur 's morgens hun huizen verlaten, omdat er een ontploffing dreigde ter hoogte van het station. De laatste tankwagon van de goederentrein Roosendaal (NL)-Feugnies(F) geladen met 29 000 liter dimethylether ontspoorde en had zich in de berm geboord. Later werd vastgesteld dat de ontsporing te wijten was door het afbreken van een stuk bladveer van het rijtuig.
Wanneer dimethylether in contact komt met lucht vormt met lucht is dit zeer explosief (explosie tussen 3,4 en 26,7 Vol% in lucht) en brandbaar. Omdat de tank was lekgeslagen was het gevaar reeël voor een ontploffing, daarom werd fase 3 en Fase 4 van het rampenplan afgekondigd. De interventiedienst van het chemische bedrijf BASF kwam ter plaatse en legden een fakkel aan die een eindje van de wagon verwijderd was. Hiermee kon men het dimethylether in de tank op een gecontroleerde manier verbranden, om zo het gevaar voor ontploffing te doen verminderen. Ondertussen werd er stikstof in te tank gespoten zodat er zeker geen lucht in de tank kwam en dat het ether niet kon ontploffen.
Anderhalve dag na het ongeval , was de klus geklaard en konden al de inwoners terug naar huis. Een knap staaltje werk van de betrokken interventiediensten!