Station Antwerpen Dam

Het station Antwerpen Dam werd geopend op 1 juli 1868. het huidige stationsgebouw werd gebouwd in 1892. In 1907, toen het ringspoor rond Antwerpen werd verhoogd, stond het nieuwe stationsgebouw in de weg. Het bestuur van de toenmalige Belgische staatsspoorwegen besloot van het nog in zeer goede staat verkerende stationsgebouw te verplaatsen in plaats van af te breken. De heren Morglia en Weiss werden met deze opdracht belast. Het 3000 ton wegende gebouw, met een lengte van 33 meter en een breedte van 16 meter werd op 36 meter afstand in zuidwestelijke richting verplaatst.

Eerst werden de funderingen van het gebouw blootgelegd. Hieronder werd een netwerk van houten balken en 320 vijzels geplaatst die het gebouw 1 m 60 moesten optillen. Nu kon de eigenlijke verhuizing beginnen. Het station rustte nu op verschillende ijzeren staven die op het netwerk houten balken waren vast gemaakt. Het station werd met de zelfde vijzels verplaatst alleen met een horizontale beweging. Drie weken later stond het station op zijn huidige plaats. Dit was in 1907 een grootse prestatie én een primeur voor België. Het reizigersstation werd beschermd in 1997. Het stationsgebouw, werd net als zoveel andere gesloten voor de Reizigers.
In 2000 werd de heropwaardering van het station en de wijk goedgekeurd. Tevens werd er besloten dat er een infopunt over de werken van het park "Spoor Noord". Eveneens werd er een café ondergebracht. Dit laatste is regelmatig te zien in de telénovelle Sara op VTM (2007-2008).
Het stationscomplex bestaat verder uit, gigantische spoorbundels richting Entrepot, een opleidingsgebouw (1900), een onderhoudsloods, een herstelloods en 2 watertorens. Dit was tot half 2001 het kloppende hart van het spoorwegvervoer in de haven van Antwerpen. Op 30 september 2001 sloot het emplacement definitief zijn poort.(foto's van de overbrenging) de spooractiviteiten werden overgeheveld naar het nieuwe emplacement Antwerpen Noord dat dichter bij de Antwerpse haven bevond. Op het oude emplacement komt een evenementenhal, een park, woonruimte ,kantoren en de ingang voor de noord-zuidverbinding.