Station Kapellen

Terug naar de stationspagina
1940 1970 1990 2010

De loskade

Het station van Kapellen had ook een laad- en losplaats voor goederen. Deze bestond uit twee zijsporen ten oosten en één zijspoor ten westen van de spoorlijn. Beide zijsporen konden in beide richtingen opgereden worden.

Vaste gebruikers van de loskade waren de kolenboeren. Zij lieten hun steenkool per wagon komen, en laadde dit vervolgens over in zakken. Op de volgende foto zie je rechts, achter de hulptrein de kolen in verschillende bakken liggen.

De hulptrein van Antwerpen-Dam stond op het zijspoor gereed om de schade van het ongeval met de kermiswagen op te ruimen. Kapellen, 27 maart 1979.

Nog steeds is de poort zichtbaar waar de kolenwagons het domein van de kolenboer binnenreden. Kapellen, 17/07/2015.

Rond 1900 had Kapellen een uitwijkspoor en een loskade. Deze bevond zich ten noorden van het station. Op onderstaande foto is deze net zichtbaar achter het gesloten hek, links van de overwegbediening.

De goederenloods werd rond 1910 gebouwd. Oorspronkelijk had het gebouw een zadeldak. Zoals de vele goederenloodsen in België.

afbraak

Na de tweede wereldoorlog werd het zadeldak vervangen door een plat, betonnen dak.

Door het toenemende transport per vrachtwagen nam ,zoals op elke goederenkoer, de trafiek sterk af. De uitwijksporen zijn vanaf 1984, op een na, allemaal afgebroken. Het zijspoor aan de oostkant van de spoorlijn wordt nog steeds gebruikt als inhaalspoor.

De goederenloods bleef nog een lange tijd behouden als opslagplaats voor de dienst baan. Het gebouw werd in 2003 afgebroken.

afbraak

Op de plaats van de vroegere loskade ligt nu een heuse parking.

afbraak

Bronnen